Viden om - Hofter og led
SIDEN ER UNDER OPBYGNING!

Der er mange meninger om hofter og led generalt, og flere artikler skriver at vægten mellem miljø og arvelighed er 70/30%, hvilket kun gør det endnu mere vigtigt at man sætter sig ind i hvad der påvirker hundens led og hvordan, inden man vælger en hund af større race.

Først vil jeg fortælle lidt om vurdering af hofter og avlsgrænser, længere nede af siden vil jeg komme med mine bedste råd til en sund opvækst.​

Vurdering og avlsgrænser
nike
Ovenfor ses Nike's røngten fra da hun var 9 måneder gammel og fik lavet Penn-Hip. Det så rigtig lovende ud.

   Den mest kendte metode til vurdering af hofter er den hvor dels formen på hoftekuglen og hofteskålen vurderes, samt hvor godt kuglen passer ind i skålen. Det er det vi kender som et HD resultat, der her i Danmark går fra A som er det bedste resultat og ned til E som er den dårligste grad man kan få.

En bullmastiff med HD grad D kan undtagelsesvis benyttes i avl, hvis opdrætteren vurderer, at hundens samlede bidrag til racen vil være positivt. Avlspartneren skal i så tilfælde altid være HD fri (grad A eller B)

En hund med et dårlige led, om det er hofter, albuer eller andet, kan sagtens have et langt og godt liv uden smerter og problemer. Man kan med god effekt gå til svømning med hunden, så den får trænet sin muskulatur på en skånsom måde, hvilket støtter leddene, samt det er vigtigt at holde hunden i bevægelse for at mindske udviklingen af gigt.

Det værste du kan gøre for en voksen hund med HD / AD e.l., er at lade den få ro, holdes dens muskler ikke i form og ledene ikke bliver brugt, vil der dannes gigt og hunden vil få smerter.

dixie
Ovenfor ses Dixie's (Amerikansk bulldog) røngten, Dixie havde D/E hofter, og blev i en alder af 1 år aflivet pga. smerter, da svømning og anden behandling ikke slog til.
 Albuerne vurderes på en skala fra 0 - 3, hvor 0 er det bedste resultat og 3 er det dårligste. pawla
Ovenfor ses røngten af Pawla's albue, som blev vurderet til 0.
En bullmastiff med AD grad 2 kan undtagelsesvis benyttes i avl, hvis opdrætteren vurderer, at hundens samlede bidrag til racen vil være positivt. Avlspartneren skal i så tilfælde altid være AD fri (grad 0) 
Udover hofter og albuer, som er dem man har fokus på i avl, må man ikke glemme at led såsom f.eks knæ og skuldre. skulder
Ovenfor ses et skulderled, billedet er fra Pawla's røngten, hun er kategoriseret som fri.

vurdering

Hofter vurderes forskelligt rundt i Verden. Til venstre herfor ses et skame over hvordan man omsætter de forskellige vurderinger. 

   En anden måde at vurdere hofterne på, er ved at måle løsheden af hofterne - denne kaldes Penn-Hip. Denne form for vurdering menes at have en større arvelighed en den almindelige HD vurdering.
Jo strammere hofterne er, jo mindre er risikoen for at leddene bliver belastet forkert, og dermed risikoen for dårlige hofteled.

Medianen for Penn-Hip er pr. marts 2017 0,48.
90% af alle vurderede bullmastiff's, har en Penn-Hip som ligger mellem 0,30 - 0,69.

penn hip
       
En sund opvækst

 Det man passer på hunden i vækstperioden, får man mange gange igen senere.

Man kan godt føle man "fratager" hvalpen noget, når den ikke må lege med naboens hund eller hoppe op og ned af sofaen.

Men se det sådan - Passer du på din hund i de unge år, så får den et meget bedre voksenliv.

   Pawla 124a